Цікава фізика
Субота, 20.04.2024, 00:17
Вітаю Вас, Гість
Головна Реєстрація RSS
Головна » 2013 » Січень » 15 » Зафіксовано частинки, які рухаються швидше ніж швидкість світла
01:47
Зафіксовано частинки, які рухаються швидше ніж швидкість світла

Зафіксовано частинки, які рухаються швидше ніж швидкість світла

Днями з’явилася інформація про те, що вчені з CERN (одна з найбільш авторитетних наукових організацій) виявили частинки, які рухаються швидше за швидкість світла. Правда, перевищення невелике, близько 60 наносекунд, але все одно, цього цілком достатньо, щоб здивувати наукову громадськість. До речі, якщо ви вважаєте, що це звичайна статистична погрішність, ви не матимете рації. Річ у тому, що вчені провели близько 15 тисяч перевірок, і кожна з них показала правоту дослідників.
Та і устаткування у вчених зараз надзвичайно надійне, воно дозволяє вимірювати час з набагато більшою точністю, ніж декілька наносекунд. Експеримент, що показав такі незвичайні результати, проводився в рамках проекту OPERA (Oscillation Project with Emulsion-tracking Apparatus). Цей проект припускав отримання нейтрино в CERN, з подальшим напрямом пучка до Італії, лабораторії Гран-грассо. Відстань, яку проходили частинки, рівна 732 кілометрам.
Експеримент спочатку викликав недовіру у вчених, які проводили цю роботу. Але, як мовилося вище, результати перевірялися повторно більше 15 тисяч разів, так що про статистичну погрішність не може бути і мови. Була ретельно перевірена апаратура, і жодних проблем також виявлено не було. Адже результат експериментів йде врозріз з постулатами теорії відносності, які залишаються практично незмінними протягом ста років.
Зараз вже ходять розмови про "революцію" в науці, про тріщину у фундаменті основних постулатів. Але поки що вчені перевірятимуть і перевірятимуть ще раз результати експериментів, і лише через деякий час можна буде говорити про якісь зміни, пов’язані з новими даними досліджень. У будь-якому випадку, якщо все це виявиться правдою, результати підтвердяться, будову сучасної фізики доведеться "добудовувати", або зовсім змінити.

Переглядів: 943 | Додав: ІванВолодимирович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]